Anne-marie Barendregt
Zij-instromer bij Heemzicht
Anne-marie werkt 28 uur per week, waarvan ze één naar school gaat. De andere dagen leert ze het vak onder begeleiding. Je ontwikkelt jezelf en krijgt vanaf dag 1 salaris.
Functie: Junior wijkverpleegkundige
Organisatie: Careyn
“Eerlijk gezegd vond ik het vak wijkverpleegkunde vroeger maar een beetje stoffig. Maar daar kwam ik al snel van terug. Het vak heeft zoveel moois te bieden. Zeker in de Hoeksche Waard.”
Zorgaanbieder Careyn loopt als een rode draad door de carrière van Ingeborg de Ruiter (25) uit Numansdorp. Tijdens haar studie hbo-verpleegkunde in Rotterdam kwam ze er min of meer bij toeval terecht. Ze voelde zich al snel thuis bij Careyn in de Hoeksche Waard en na haar studie kon ze er direct aan de slag.
“Vroeger zag ik mezelf in een groot ziekenhuis werken”, legt Ingeborg uit. “Maar als wijkverpleegkundige heb je zo’n veelzijdige job. Met het bepalen of iemand zorg nodig heeft en zo ja, welke, doe ik veel meer dan ik in een ziekenhuis zou mogen.” Ingeborg is nu ruim een jaar werkzaam als wijkverpleegkundige in Strijen. De 36 uur die er per week voor staat, vult ze met gemak.
De ochtenden bestaan uit het ‘rijden van de route’ waarbij ze patiënten aan huis bezoekt en verzorgt. In de middag ligt de uitdaging op een ander vlak. “Elke dag ben ik bezig met het verbeteren van het zorgplan van de patiënt. Wat we ’s ochtends zien, verwerken we ’s middags weer in het zorgplan. Op die manier halen we er het maximale uit. Want ongeacht of je nu jong of oud bent, tijdelijk of chronisch ziek, we werken keihard aan zorg die jou het beste helpt. We gaan uit van positieve gezondheid, dus wat iemand wel kan in plaats van niet. Maar als er aanvullende of andere zorg nodig is, zet ik me er 100 procent voor in dat hij of zij die ook krijgt. Daarbij heb ik veel te maken met zorgverzekeraars, wijkteams en sociaal werkers. Het gaat ook vaak om andere dingen zoals wie de rekening betaalt. Daar zit een hele interessante wereld achter."
Binnen Careyn kan Ingeborg niet alleen terugvallen op een betrokken team van collega’s, maar is er ook genoeg ruimte voor ontwikkeling. Het is wat ze noemt een ‘veilige omgeving’ waarbij ze het vertrouwen voelt voor haar eigen inbreng. Hoewel de Hoeksche Waard voor Ingeborg niet nieuw was, heeft ze hem wel herontdekt. Het werken en leven op het eiland bevalt haar prima.
Ingeborg: “Een wijkverpleegkundige in de stad een wijk of stadsdeel komt vaak in dezelfde situaties terecht. In de Hoeksche Waard kom ik bij seniorenwoningen tot aan boerderijen en alles wat daartussen zit. Ik merk dat ik snel een band opbouw en dat maakt het extra dankbaar.” Ambitie heeft Ingeborg nog genoeg. Gelukkig is ze ervan overtuigd dat in de toekomst zowel Careyn als de Hoeksche Waard daar een belangrijke rol in blijven spelen. “Alleen nog een huis vinden”, lacht Ingeborg. “Dan is het helemaal perfect!"
Wil jij ook werken bij een betrokken zorgorganisatie waar mensen voorop staan en er mogelijkheden zijn om je te ontwikkelen?