Brigit Oostveen

Functie: HBO verpleegkundige / kwaliteitsverpleegkundige 

Organisatie: Alerimus 

“Vanaf eerste moment dat ik bij Alerimus binnenstapte kreeg ik gelijk het gevoel dat ik hier serieus werd genomen. De mensen met wie ik werk, zijn blij dat ik er ben."

Dat Brigit (22 jaar) in de zorg wilde werken, wist ze al op jonge leeftijd. “Mijn zusje is geboren met schisis, beter bekend als hazenlip. Daardoor kwamen wij vroeger al vaak in het ziekenhuis. Kinderarts worden en specifieke zorg aan jonge patiënten geven… dat leek mij wel wat!”

Na de basisschool begon Brigit vol goede moed met haar vwo-opleiding. Tijdens een meeloopdag kreeg zij een beter beeld van werken in de zorg. “In de ochtend liep ik mee met een arts en in de middag met een verpleegkundige. Zo kwam ik erachter dat het vak verpleegkundige mij veel meer aansprak. Je bent betrokken bij de patiënt en echt met hem of haar bezig. Dit betekende dat het behalen van een havo-diploma voldoende was voor mijn vervolgopleiding.” Dat kwam haar goed uit. In het vierde jaar van het vwo kreeg Brigit het lastig. Ze stak veel tijd, werk en energie in haar opleiding om maar net voldoendes te halen. Dat hielp niet bij haar motivatie. Ze stroomde in op de havo en rondde dit succesvol af om hierna haar hbo-opleiding (verpleegkundige) aan Hogeschool Rotterdam te starten. 

“In het derde jaar van mijn opleiding besloot ik een duaal programma te volgen (werken en leren). Toen begon mijn zoektocht naar het vak in de zorg dat echt bij mij paste. Ik heb zo’n beetje alles gezien. Cardiologie, neurologie, chirurgie, oncologie… Aan het einde was niet alleen mijn conclusie, maar ook die van mijn werkgever en schooldocent, dat de zorg in het ziekenhuis niet bij mij past. Ik pakte mijn studie weer in voltijd op en kreeg Alerimus als stageplek aangewezen.”

Alerimus was toen nog onbekend bij Brigit. Ze liep stage op de Psychogeriatrische afdeling (PG), een afdeling met zwaar dementerende cliënten. “Mijn stageperiode hier was fantastisch. Ik bloeide helemaal open en genoot van het werken met deze doelgroep. Je bouwt echt een band op en de sfeer was erg gemoedelijk. Mijn eindstage liep ik in het Maasstad ziekenhuis op de kraamafdeling, maar wederom paste dit niet genoeg bij mij. Elke keer dat ik via de flexpool bij Alerimus mocht werken, voelde ik mij veel meer op mijn plek. Ik solliciteerde voor een vaste baan en werd aangenomen. Ook ben ik sinds 12 april dit jaar officieel gediplomeerd.”

Brigit werkt als hbo verpleegkundige / kwaliteitsverpleegkundige op een afdeling bij Alerimus die nog in ontwikkeling is van verzorgingshuiszorg naar verpleeghuiszorg. “In een verpleeghuis worden mensen opgenomen met een zwaardere indicatie, of mensen die wat verder zijn in dementie. Afhankelijk van de soort dementie en de fase waarin zij zitten wordt bepaald of ze op een gesloten of open afdeling komen.”

Als assistent coördinator is zij ook leidinggevende voor deze afdeling. Brigit is de verbinder tussen de zorgcollega’s en de locatiemanager en andere coördinatoren. “Toen ik in deze functie startte merkte ik dat er behoefte was vanuit het team om meer inspraak te hebben. Maar ook als kwaliteitsverpleegkundige kijk ik continu naar de kwaliteit van onze zorg. We doen onderzoek en bekijken hoe we zaken goed kunnen implementeren. De combinatie van verpleegkundige met deze taken maakt dat de baan echt bij mij past en mij iedere dag een uitdaging geeft.” 

“Vanaf het eerste moment dat ik bij Alerimus binnenstapte kreeg ik gelijk het gevoel dat ik hier serieus werd genomen. De mensen met wie ik werk, zijn blij dat ik er ben. Als ze ergens tegenaan lopen, bellen ze mij als eerste. Ze hebben vertrouwen in me en dat voelt prettig. Ik woon zelf niet op het eiland, maar als de mogelijkheid zich voordoet vertrek ik richting de Hoeksche Waard. Kortom, ik voel me hier echt op mijn plek!”

Wil jij ook werken bij een betrokken zorgorganisatie waar mensen voorop staan en er mogelijkheden zijn om je te ontwikkelen?